Hisperientia – Lezingen en Evenementen

Tijdens mijn studie heb ik mij verdiept in het zestiende-eeuwse Haarlem. voornamelijk de persoonlijke belevenissen in deze roerige periode spraken mij erg aan. De zestiende eeuw was namelijk een periode waarbij de wereld op haar kop leek te staan. Nieuwe uitvindingen, religies, vechttechnieken en manieren om politiek te belijden. Daarnaast was er ook een oorlog gaande die zijn gelijke in gruwelijkheid in de Nederlanden nauwelijks kent! Hoe werden deze beleeft door de mensen van dichtbij? Hoe werd er met deze veranderingen omgesprongen? Op een of meerdere van deze vragen probeer ik antwoord te geven tijdens mijn lezingen, maar altijd met een oog voor de persoonlijke belevenissen van de Haarlemmers van toen!

De originele kogellijst met kogel uit het Noord-Hollands Archief. Op de lijst is te lezen dat er tussen 1572-1573 wel 10402 kogels op de stad zijn afgevuurd!

Op 23 november is de stad jarig en viert het haar 772-jarige bestaan. Dit moet Haarlem natuurlijk vieren! Daarom is Hisperientia met hulp van het Noord-Hollands Archief, Museum Haarlem, Historische vereniging Haerlem, Archeologische museum en de gemeente Haarlem, aan de slag gegaan om een gigantisch feest te organiseren. Op 26 november 2017 gaat Haarlem vertelt van start. Hopelijk tot dan. Doel is om om in 2020 de hele stad in kostuum te steken en prachtige verhalen te vertellen.